O echipă de cercetători americani a anunţat luni că a dezvoltat un test de sânge prin care se poate diagnostica şi cuantifica rapid severitatea cazurilor de tuberculoză activă, acesta fiind un pas esenţial în lupta contra acestei boli care reprezintă o importantă ameninţare la nivel mondial, informează Xinhua. O echipă de cercetători americani a anunţat luni că a dezvoltat un test de sânge prin care se poate diagnostica şi cuantifica rapid severitatea cazurilor de tuberculoză activă, acesta fiind un pas esenţial în lupta contra acestei boli care reprezintă o importantă ameninţare la nivel mondial, informează Xinhua.

O echipă de cercetători americani a anunţat luni că a dezvoltat un test de sânge prin care se poate diagnostica şi cuantifica rapid severitatea cazurilor de tuberculoză activă, acesta fiind un pas esenţial în lupta contra acestei boli care reprezintă o importantă ameninţare la nivel mondial, informează Xinhua.

"În stadiul actual al testărilor tuberculozei, sputa expectorată, hemocultura, biopsiile invazive ale plămânilor şi limfei sau puncţiile sunt singurele modalităţi de diagnosticare a tuberculozei", a declarat Tony Hu de la Universitatea din Arizona, care a condus studiul. "Rezultatele pot da concluzii negative false şi pot fi afectate din cauza faptului că poate dura între câteva zile şi câteva săptămâni până la obţinerea rezultatelor", a explicat acesta.

heading

Noua metodă combină nanotehnologia cu tehnica numită spectometrie pentru măsurarea moleculelor mici cunoscute sub numele de peptide din Mycobacterium tuberculosis în vederea depistării infecţiilor active cu tuberculoză, notează oamenii de ştiinţă în jurnalul american "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Echipa a anunţat că noul test, numit NanoDisk-MS, nu numai că depăşeşte toate celelalte tipuri de analize de pe piaţă, dar necesită numai câteva ore pentru afişarea rezultatelor. Acest lucru este deosebit de important deoarece pentru controlul eficient al tuberculozei este nevoie ca pacienţii să fie trataţi cât mai curând posibil astfel încât să fie diminuat riscul de răspândire a bolii.

De asemenea, testul poate îmbunătăţi semnificativ diagnosticarea şi gestionarea afecţiunii deoarece este primul de acest fel care poate măsura severitatea infecţiilor active cu tuberculoză, se mai arată în studiu. Acest lucru se realizează prin detectarea nivelurilor din sânge a două proteine — CFP-10 şi ESAT-6 — eliberate de bacteria de tuberculoză în timpul infecţiilor active.

"Suntem foarte încântaţi de capacitatea testului nostru de a oferi rezultate cantitative rapide ce pot fi utilizate în vederea monitorizării efectelor tratamentului, fapt ce va oferi medicilor posibilitatea de a trata mai eficient infecţiile cu tuberculoză la nivel mondial", a menţionat Hu.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), tuberculoza este o boală infecţioasă letală care rămâne o problemă de sănătate la nivel mondial, cu peste 10 milioane de noi cazuri anual şi 2 milioane de decese pe an.

Bacteria care provoacă tuberculoza poate rămâne în ţesutul pulmonar al unei persoane timp de mai multe decenii înainte de declanşarea spontană a bolii contagioase. Potrivit estimărilor OMS, în prezent până la o treime din populaţia lumii ar putea prezenta astfel de infecţii cu tuberculoză în stare latentă.

 

Sursa: AGERPRES